Zdrowe przepisy dla osób z nietolerancją glutenu
Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu, której głównym objawem jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna, która powoduje uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Osoby z nietolerancją glutenu muszą zatem unikać spożywania tej substancji, która występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz w niektórych innych produktach spożywczych.
- Zupa brokułowa z migdałami i ciecierzycą
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- garść migdałów,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
-
Brokuł i cukinię pokroj w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
-
Na patelni podsmaż czosnek i cebulę.
-
Dodaj brokuł i cukinię, a następnie zalej bulionem warzywnym.
-
Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
-
Dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
-
Zupę blenduj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-
Na drugiej patelni praż migdały.
-
Nałóż zupę do talerzy i posyp prażonymi migdałami.
-
Zdrowe placuszki jaglane
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
-
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
-
Banany rozgnieć widelcem.
-
Do rozgniecionych bananów dodaj jajka, miodu i proszek do pieczenia.
-
Całość dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie wymieszaj.
-
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj porcje ciasta.
-
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
-
Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym.
-
Sałatka z quinoą i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej quinoi,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 ogórek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 pęczek szczypiorku,
- sok z 1 limonki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Quinoę ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Papryki, ogórek, kukurydzę i czerwoną fasolę pokrój w kostkę.
- Szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie warzywa połącz w misce.
- Dodaj ugotowaną quinoę.
- Skrop wszystko sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj i podawaj jako danie główne lub dodatek do obiadu.
Podsumowanie
Osoby z nietolerancją glutenu mogą cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami, pod warunkiem, że wykluczą ze swojej diety produkty zawierające gluten. Przedstawione przepisy na zupę brokułową z migdałami i ciecierzycą, placuszki jaglane oraz sałatkę z quinoą i warzywami stanowią jedynie przykłady potraw, które mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Istnieje wiele innych możliwości, które mogą zaspokoić potrzeby smakowe i żywieniowe tych osób. Warto eksperymentować w kuchni i tworzyć zdrowe, bezglutenowe dania, które będą smakować całej rodzinie.